Preskoči na glavno vsebino

Maša, na pomoč!



Ljudje se tekom življenja srečujemo z različnimi oblikami stisk. Z zgornjimi besedami se največkrat začnejo sporočila, ki jih vsakodnevno prejemam na e-mail ali Instagram profil. Včasih potrebujemo pogovor in podporo, drugič le usmeritev in seznanitev z vrstami pomoči, ki so sploh na voljo, večkrat pa prav napotitev k specifičnemu strokovnjaku, informacije pa so tako razpršene, da je posledica pomanjkanje znanja, ki nam je lahko v škodo.

Večina ljudi se je sposobna znajti sama, če le dobi prave podatke in odgovore na ključna vprašanja. Ker sem sama (pre)zasedena, včasih rabim dolgo za odgovor na sporočilo, ki je morda čisto preprost. Rada bi prihranila svoj in vaš čas, zato sem pripravila zemljevid podpor in pomoči v primeru akutne krize oziroma pri prvem soočanju s psihosocialno stisko. Napisala sem ga za zaključno nalogo pri predmetu Pomoč ljudem v duševnih krizah, tukaj pa je napisan v poljudnem jeziku in prilagojen ciljni skupini, želim si, da bi ga razumeli tudi mlajši bralci brez predhodnega strokovnega znanja.

Akutna psihična kriza: stanje, v katerem se počutiš tako slabo, da škoduješ sam sebi ali drugim, da razmišljaš o samomoru ali želiš storiti samomor, da izgubiš stik z realnostjo, ko so čustva nevzdržna in se ti zdi, da uhajajo izpod nadzora, ko nujno potrebuješ pomoč.

Prva psihosocialna stiska: tista stiska, s katero se do sedaj še nisi soočil in ne veš, kako reagirati, kje bi dobil ustrezno pomoč in kdo je pristojen za pomoč pri reševanju tega problema.

ZEMLJEVID POMOČI IN PODPOR (v okviru javnega zdravstvenega in socialnega varstva) 

Zdravstvena obravnava:

112: številka za nujno medicinsko pomoč, v primeru tako hude duševne stiske, ko je ogroženo življenje uporabnika ali drugih.

Izbrani splošni osebni zdravnik (zdravnik specialist družinske medicine): Lahko hitro oceni stanje in predpiše zdravila tudi za duševne motnje. Navadno pacienta pozna najbolje in ima z njim že vzpostavljen osebni stik, kar lahko olajša stisko. Hkrati je potrebna njegova napotitev naprej k specialistu (razen k specialistu psihiatru). Poda lahko tudi številne informacije o možnih oblikah pomoči in zdravljenja. 

Psihiater (zdravnik specialist psihiatrije - psihiater je po osnovni izobrazbi zdravnik s končano specializacijo iz psihiatrije). Za pregled ni potrebna napotnica, le veljavna kartica zdravstvenega zavarovanja. Za redni pregled dobiš datum in uro, seznanijo te tudi s čakalno dobo. Za nujne preglede čakalne dobe ni, izvajajo jih dežurni psihiatri v okviru urgentne psihiatrične obravnave. 

Klinični psiholog: Potrebna je napotnica oziroma delovni nalog, na pregled se je potrebno naročiti. Klinični psiholog je po osnovni izobrazbi psiholog, narejeno pa ima še specializacijo iz klinične psihologije na Medicinski fakulteti. 


 Urgentna psihiatrična obravnava:

Urgentna psihiatrična ambulanta Poliklinika (Center za izvenbolnišnično psihiatrijo, Njegoševa 4, 1000 Ljubljana). Delovni čas: Vsak delovni dan od 8.00-15.00 .

Enota za krizne intervencije (Center za mentalno zdravje, Grablovičeva  44b, 1000 Ljubljana).
Delovni čas: Vsak delovni dan od 15.00-8.00. 
V primeru hospitalizacije je dobro imeti urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Je kratkotrajna, namen je intenzivno delo na obvladanju akutne krize in čim hitrejša vrnitev v domače okolje. 

Sprejemna ambulanta (Center za klinično psihiatrijo, Studenec 48, 1000 Ljubljana)
Delovni čas: 24 ur na dan.

Oddelek za psihiatrijo, urgentna psihiatrična ambulanta ( Univerzitetni klinični center Maribor, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor) Delovni čas: 24 ur na dan

Psihiatrična dežurna ambulanta (Psihiatrična bolnišnica Vojnik, Celjska cesta 37 N.C., 3212 Vojnik) Delovni čas: 24 ur na dan

Psihiatrična bolnišnica Ormož: Ambulanta za nujne prve preglede (Psihiatrična bolnišnica Ormož,  Ptujska cesta 33, 2270 Ormož) Delovni čas: vsak dan od 10.00-15-00.

 Liniji za klic v duševni stiski:

Klic v duševni stiski UPK Ljubljana: 01 520-99-00, delovni čas: med 19.00 in 7.00 .

Zaupni telefon Samarijan: 116 123, delovni čas: 24 ur na dan

 Psihosocialna obravnava:

Center za socialno delo: Vsak človek je upravičen do prve socialne pomoči, na področju duševnega zdravja je primerna predvsem za uporabnike, ki se z duševno stisko še niso srečali in ne vedo, kam se obrniti. Strokovna delavka lahko pomaga z pogovorom, informaciji in ustrezno usmeritvijo, ki je bolj specifična. Uporabnik jo lahko prvič koristi na kateremkoli centru za socialno delo, ni nujno, da je ta za njegovo zadevo krajevno pristojen (torej v kraju stalnega prebivališča). Strokovna delavka je po osnovni izobrazbi socialna delavka z opravljenim strokovnim izpitom iz socialnega varstva, lahko pa tudi  psihologinja, biopsihologinja, pedagoginja, pravnica, upravnica, delovna terapevtka ali teologinja pod posebnimi pogoji. 

Koordinirana obravnava v skupnosti: Za nadaljnjo pomoč v primeru hujših težav v duševnem zdravju na centrih za socialno delo izvajajo pooblaščene strokovne delavke daljše spremljanje in pomoč uporabnikom. 

Psihološka služba: deluje znotraj centra za socialno delo, šol, svetovalnih centrov in drugih javnih zavodov z namenom psihodiagnostike in psihološkega svetovanja. V njej delujejo strokovnjaki s področja psihologije in socialnega dela ter svetovanja. 

113- policija, ki lahko pokliče tudi urgentno socialno službo, ki deluje izven poslovnega časa centrov za socialno delo v nujnih primerih, ko je prisotno nasilje ali ogroženo zdravje in življenje otrok ali družine. 

*Psihoterapevt: ima osnovno izobrazbo iz različnih področij in zaključeno specializacijo izbranega psihoterapevtskega pristopa. Žal pri nas to področje še ni zakonsko urejeno, zato ne delujejo v okviru javnega zdravstva in socialnega varstva. Storitve so tako načeloma samoplačniške. 

Nevladne organizacije in druge oblike pomoči v skupnosti

Ko akutna kriza mine, so v skupnosti na voljo številne organizacije za pomoč pri soočanju z dolgotrajnimi stiskami in lažjem okrevanju.

Šent, Altra, Ozara: ponujajo stanovanjske skupine, dnevne centre, svetovanje, zagovorništvo, pomoč pri zaposlovanju, samopomoč itd.


Za dodatna pojasnila in individualno svetovanje mi lahko pišete na: paukovicmasa@gmail.com 

Lepo poletje želim, s čim manj stiskami!

Maša 



Komentarji

  1. Pozdravljeni, ime mi je Mavis Marian Agure iz ZDA. Svetu želim povedati o velikem in mogočnem uroku, imenovanem Dr. UDAMA ADA. Moj mož me je varal in ni bil več predan meni in najinim otrokom, ko sem ga vprašala, v čem je problem, mi je rekel, da me je odljubil in se je želel ločiti. Tako me je strlo srce, da sem jokala veliko dni in noči pa je odšel od doma, ne da bi povedal besedo, kam gre. Nekaj sem iskal na spletu, ko sem videl članek o tem, kako je veliki in močni dr. UDAMA pomagal mnogim v podobni situaciji, kot je moja. Njegov e-poštni naslov je bil tam, zato sem mu poslal e-pošto in mu povedal o svoji težavi, rekel mi je, se bo vrnil k meni v 24 urah, če le naredim vse, kar me je prosil, kar sem naredila, kot me je prosil, da se je prvi dan na moje največje presenečenje moj mož vrnil domov ter jokal in prosil, naj odpustim in sprejmem ga vrne on vam lahko tudi pomaga stopiti v stik z njim danes; E-pošta (udamaada@yahoo.com) Pokliči / WhatsApp +18185329812

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ljubezen in minljivost

Spomnim se čudovitega hriba blizu našega doma, kamor smo med vikendi hodili na izlet, ko sem bila še majhna. Bilo je mesto, kamor sem zmeraj rada šla in kjer je bilo vedno ogromno priložnosti za igro in veselje. Na vrhu je bila velika kmečka hiša, pred njo pa jablana, pod katero je stala gugalnica. Vsakič, ko smo prispeli, sem se kar zapodila nanjo in se gugala ter gledala v daljavo, saj je stala dvignjena za ograjo, čez katero se je videlo celotno Ljubljano, obsijano s soncem. Ko so me starši uspeli spraviti iz gugalnice, smo se podali po vasi in na drugo stran hriba. Zmeraj sem bila neučakana, saj sem sanjala samo še o svojem flancatu, ki ga bom dobila, ko pridemo tja, zato smo si pot krajšali s štetjem vrtnih palčkov ob potki in opazovanjem kokošk, ki so se sprehajale blizu svojih kokošnjakov. Prispeli smo na cilj, kjer je bil velikanski travnik, gostilna in visoka ploščad, iz katere je bil lep razgled in je bila najljubši kotiček za igro mene in sestrice, pa tudi odlična štartna

Nedokončana

  Petek:    S fantom sva se spoznala na neki zabavi. Med nama je bila takoj kemija. Hitro po vzpostavljenem očesnem stiku sva se zapletla v pogovor. Takoj sem dojela, da je izjemno inteligenten in da se nama teme kar same odpirajo. Bil je umirjen, na zabavi se je držal bolj v ozadju, kar mi je bilo všeč. Rekel mi je, da bi me rad še videl in izmenjala sva si številki.    Naslednji petek:   Na vse skupaj bi že skoraj pozabila, a me je poklical, če bi mogoče šla na pijačo. V kakšen umirjen lokal, kjer ne bo glasbe, da lahko nadaljujeva najin pogovor, ki ga na zabavi nisva uspela dokončati, pa tudi vzdušje ni bilo najboljše za spoznavanje. Dogovorila sva se v centru mesta in skupaj spila čaj. Tokrat sva se pogovarjala bolj o splošnih stvareh, iz kje je, kaj počne v življenju, koliko je star itd. Imela sem se zelo prijetno in fant mi je postal všeč. Sobota: Takoj mi je pisal, kako super se je imel in da sem mu res simpatična. Želel me je čim hitreje spet vide